top of page

–Et mirakel at du står her

“Du har ikke vært i kjelleren, men så langt under kjelleren det er mulig å komme. I tillegg har du fått den tøffeste behandlingen vi har. Det er egentlig et mirakel at du står her foran meg. ”

(Legens ord til Jon Egil, ett år etter behandling.)


Jon Egil Grødtvedt er Sporos sin trofaste revisor gjennom mange år. Mange har vært med å be for han det siste året.


I november 2022, for ett drøyt år siden, skulle Jon Egil, og noen venner på en etterlengtet motorsykkeltur til Sør-Afrika. De gledet seg til turen, da Jon Egil får beskjed av kona og en kollega at han ser litt blek ut. De ber han gå til legen. Der tar de noen blodprøver. Dagen etter blir han oppringt og bes komme inn. På legevakten får han vite at dette kan være alvorlig og blir lagt inn for kreft og lindrende behandling med en gang. Dagen etter får han beskjed om at det ikke er så alvorlig, men det viser seg at denne kontrabeskjeden er feil. Det ender opp med at han blir sendt til Rikshospitalet med akutt leukemi med kun noen få dager igjen å leve.


Tøff kreftbehandling

I månedene som følger er Jon Egil inn og ut av sykehuset og får full behandling for kreften. Julen 2022 får han dra hjem i noen dager på permisjon før han skal tilbake på behandling. –Etter 2-3 dager får jeg høy feber målt til 40 grader og blir igjen lagt inn på lokalsykehuset for oppfølging. På den tiden har jeg ikke noe immunforsvar, ingen verdi for blodplater, min tarm har sprukket på to steder og jeg fikk blodforgiftning, forteller Jon Egil og forklarer at familien ble tilkalt for å ta farvel. Beskjeden er at om de ikke opererer vil han garantert dø, men om de opererer med disse forutsetningene vil han sannsynligvis dø likevel, men de skal prøve. Tre uker senere blir han vekket opp fra koma og er litt forvirret og rotete i hodet, men blid. Videre undersøkelser viser at det ikke er noen hjerneskade. Etterhvert kommer han seg sakte.


Hunden reagerte

Da Jon Egil ble syk i november 2022, flyttet kona ut av soverommet for ikke å smitte han med noen virus eller sykdom. –Vår lille hund Tinka stoppet alltid i dørkarmen etter dette, og hun ville heller ikke ligge på fanget mitt, forteller Jon Egil, og legger til, det var som hun skjønte at jeg var syk. Natt til 11. oktober 2023 kl 01.30 på natten kom hun imidlertid inn på soverommet mitt og ville opp og ha klapp. Ikke forstod jeg hvorfor, men kanskje hun luktet at jeg nå var bra igjen, sier han og smiler. Det var etter 11 måneder.


Gud passer på

Det er en sterk historie Jon Egil forteller. Det er en fortelling om Guds trofasthet. Hvor var Gud opp i alt dette? –Vi har bedt om Guds helbredelse. Mange har bedt. Mange ganger følte jeg at folk hadde bedt for meg, og jeg ble bedre, forklarer Jon Egil, og legger til at bønn hjelper. Han skulle tross alt vært død. Han forklarer at han var døden nær tre ganger. Beskjedent forteller han at en av gangene så han seg selv sitte på en benk oppe på dekket på en båt. “En mann” satt ved siden av han. Denne mannen spør om han har det bra og Jon Egil svarer at han har det bra, og at han må ta seg av andre. Da sier mannen: –Jeg skal sitte her, det er jobben min, og jeg skal bare passe på deg.


Hva betyr troen for Jon Egil. “–Det betyr at jeg ikke gir opp,” sier han klart. “–Jeg tenkte hele tiden at jeg skulle komme ut av det, og at det skal komme noe positivt ut av det.”


Jon Egil har godt humør, han er glad og ser framover. Han har sitt håp i Gud, og opplever at alt det vanskelige han har vært gjennom de siste 11 månedene kan være til velsignelse for andre.
Comments


bottom of page